Povratak

Prilagodba tigrice na novi dom prije puštanja iz krletke | Vitaminsko-mineralni pripravci za imunitet i pomoć kod stresa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim Vas za pomoć. Kupila sam tigricu staru oko 2 mjeseca. Tjedan dana je kod mene. Priviknuo se na mene, barem mislim jer me zove, ljuti se ako mu ne dođem, obožava mi u krletci sjediti na prstu i ruci, i voli kad mu pričam i dragam po trbuhu. Pa sam pokušala ostaviti mu vrata krletke otvorena. Da li je tjedan dana bilo prerano za puštati ga van? Nakon cijelog dana otvorenih vratiju on je izašao... pozabijao se u zidove i strop. Ali nakon prvog šoka je djelovao kao da mu možda i paše. E, sada bih Vas molila za savjet, da li da ga nastavim puštati van ili da još pričekam? Također bih Vas molila i kakve pripravke ili vitamine da mu dajem prije puta na more, za jedno mjesec i pol do 2. Jer nažalost nitko ga ne može paziti i mora sa mnom pa mu želim što više ublažiti šok... Unaprijed zahvaljujem.... jako zabrinuta...
Lana

O: Poprilično teško je egzaktno definirati koliko točno traje prilagodba ljubimca na novu sredinu. Naime, kod nekih ljubimaca period prilagodbe kreće se od nekoliko dana pa sve i do nekoliko tjedana.

Nekakvo nepisano pravilo bi bilo da se ljubimac po dolasku u novu sredinu ne bi trebao puštati van iz krletke ili volijere minimalno 3 tjedna. Tijekom ta inicijalna 3 tjedna držanja krletke ili volijere s ljubimcem stalno na istom mjestu, ljubimac se može naviknuti na raspored stvari u okolini kao i rutinu u prostoru. Ovakva prilagodba je važna i iz razloga što će bitno umanjiti strah i stres u ljubimca prilikom puštanja u prostor. Također, tako će prilikom puštanja biti upoznat s udaljenostima predmeta kao i njihovim rasporedom u prostoru.

U ponudi naših trgovina dostupni su različiti vitaminsko-mineralni pripravci (npr. Versele Laga Mutavit, Omnivit,...) koji indirektno mogu održavati i podržavati funkciju obrambena sustava organizma (imunitet). Stoga, njihova primjena i je inducirana kad se smatra da postoji velika vjerojatnost da možebitni stres može oslabiti imunitet i otvoriti eventualna vrata za ulazak nekog od infekta, odnosno može narušiti zdravlje ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr